Kocia dieta naukowo – kurze skrzydełka i nóżki
lekarz weterynarii
opieka

Dzisiaj garść informacji o kociej diecie.
Tym razem jednak do tematu podejdziemy trochę inaczej – nie polecamy, ale też nie mówimy kategorycznie „nie”.
Chcesz? Ok, ale na własną odpowiedzialność.

Długo zastanawiałam się, jak opisać zagadnienie podawania kotom nóżek i skrzydełek z kurczaka (bo to problematyka dzisiejszego posta). Czy chwalić tak samo jak wszyscy?
Czy może jednak napisać o ryzyku spodziewając się negatywnych odpowiedzi od strony kociarzy?
Niestety prawdą jest, że przysmaki te, chociaż tak popularne w mediach, nie wiele wnoszą do kociej diety, a dodatkowo stwarzają niebezpieczeństwo zadławienia lub/i uszkodzenia układu pokarmowego. 🙁
Zdecydowałam się więc zrobić to, do czego samo Purr Science zostało stworzone. Opisać temat jak najbardziej naukowo.

A to Wam, jako właścicielom, zostawimy decyzje: podawać, czy nie podawać.

 

✅Zalety:
Niewątpliwą zaletą podawania kotom skrzydełek jest urozmaicenie ich schematu karmienia. Większość mruczków najpierw długo bawi się tymi przysmakami (często rzucając po całym mieszkaniu), dopiero potem decyduje się je obgryźć. 👍

Jest to też pewnego rodzaju urozmaicenie otoczenia naszego kota, dzieje się coś innego, zaskakującego, ciekawego. Nie od dzisiaj wiadomo przecież, że różne metody wzbogacania środowiska kotów odgrywają szczególne ważną rolę w zapewnieniu możliwości wykonywania kocich zachowań, jak i zapobieganiu oraz leczeniu zaburzeń zachowania (na przykład uogólnionej lękliwości lub nadaktywności).👍
Inną zaletą podawania kotu kości jest wapń. Składnik ten wspiera zdrowie kotów na wiele sposobów. Przede wszystkim wapń pomaga w przyjmowaniu i prawidłowym wykorzystaniu innych składników odżywczych, w tym cynku, witaminy A, witaminy E, witaminy D, miedzi i innych. Minerał ten wspiera również zdrowie wielu układów i narządów, takich jak serce, mózg i chociażby mięśnie. 👍

 

❎Wady:
Dużo słyszy się, że kości z kurczaka są niebezpieczne dla kota jedynie wtedy, gdy poddamy je obróbce termicznej. Sprawa jednak nie jest tak oczywista. Owszem, po ugotowaniu/upieczeniu kości łamią się, tworząc ostre fragmenty, a te surowe dają się łatwiej pogryźć, jednak nie ma konkretnych badań naukowych potwierdzających te teorię. Nie było prowadzonych ukierunkowanych eksperymentów sprawdzających odsetek kotów/psów dławiących się kości ugotowanymi/bądź tymi surowymi (jakkolwiek brzmi to abstrakcyjnie). Możemy jedynie przypuszczać, że tak właśnie jest. Dla Nas jednak, jako właścicielek kotów, domniemywania właścicieli to za mało, by bez obawy podać milusińskim surowe skrzydełko. 👎
Prowadzone statystyki pokazują, że kości mogą powodować niedrożność lub perforację przełyku, żołądka, jelita cienkiego lub okrężnicy, a kościane ciała obce występowały u 30% do 80% psów i kotów, które trafiły do weterynarza z ciałami obcymi w przełyku. 👎

 

Dodatkowe fakty:
Mówi się też o problemach z trawieniem kości. Owszem, podawane zbyt często, w za dużych ilościach mogą spowodować zaparcia. Warto jednak wspomnieć, że pH kociego żołądka jest bardzo niskie. Dzięki temu układ pokarmowy radzi sobie świetnie nie tylko z neutralizowaniem awidyny zawartej w białku jajka (o którym już kiedyś wspominałam), ale także zdoła strawić pogryzione fragmenty kości.
Chodzą też teorie o tym, że kot obgryzając kości czyści sobie zęby. Jednakże tutaj również publikacje naukowe nie są jednoznaczne co do pozytywnego wpływu kości na higienę jamy ustnej naszego mruczka. Część opracowań owszem – chwali podawanie skrzydełek z kurczaka, jednakże tam samo jak w przypadku szkodliwości kości surowych lub gotowanych, tutaj też zabrakło dobrze zaplanowanych badań i eksperymentów, a opisywane teorie to jedynie obserwacje właścicieli i lekarzy weterynarii.
Mamy nadzieję, że doczytaliście post do końca.

Jak widzicie, podawanie surowych skrzydełek/nóżek z kurczaka nie jest tak prostą sprawą, jak można wyczytać w ogólnodostępnych mediach.

W opinii Purr Science podawanie tych przysmaków jest po prostu bardzo ryzykowane.

 



Źródła:
1. J Yan, KB Clifton, JJ Mecholsky Jr, LA Gower (2007): „Effect of Temperature on the Fracture Toughness of Compact Bone,” Journal of Biomechanics 40, no. 7.
2. Frowde PE, Battersby IA, Whitley NT (2011): Oesophageal disease in 33 cats. J Feline Med Surg, 13:564–596.82.
3. Thompson HC, Cortes Y, Gannon K, i in. (2012): Esophageal foreign bodies in dogs: 34 cases (2004–2009). J Vet Emerg Crit Care, 22:253–261.
4. Freeman, L. M., Chandler, M. L., Hamper, B. A., & Weeth, L. P. (2013). Current knowledge about the risks and benefits of raw meat-based diets for dogs and cats. J. Am. Vet. Med. Assoc., 243(11), 1549-1558